Gå til indhold

Sommerpulje: 4,6 mio. kr. uddelt til diabetesforskning i Region Sjælland

Steno Diabetes Center Sjælland har netop uddelt forskningsbevillinger fra dette års sommerpulje. Der er i alt uddelt 4.6 mio. kr. til 9 projekter, heraf to som opstartsbevillinger.
Bevillingsmodtagerne af SDCS' sommerpulje 2023. Venstre øverst: Niclas Sunde, Jens-Christian Holm, Andreas Heltberg, Karina Haar Jensen. Venstre nederst: Carrinna Aviaja Hansen, Gesche Jürgens, Sara F. Lehn, Malene Beck.

Steno Diabetes Center Sjælland har netop uddelt forskningsbevillinger fra dette års sommerpulje. Der er i alt uddelt 4.6 mio. kr. til 9 projekter, heraf to som opstartsbevillinger.

Projekterne er meget forskellige og fokuserer blandt andet på udvikling af en rammemodel for ’krops-venlige’ diabetesambulatorier for unge med diabetes; undersøgelse af sammenhænge mellem diabetes, fodkomplikationer og tilknytning til arbejdsmarkedet; undersøgelse af børn og unge med overvægt og deres risiko for udvikling af diabetes; samt undersøgelse af effekten af målrettet uddannelse til håndtering af seksuel dysfunktion hos patienter med skizofreni og diabetes.

SDCS modtog i alt 19 ansøgninger, som samlet ansøgte om 14,7 mio. kr. Du kan læse om de 7 projekter, som har fået bevilget midler her:

KROPuMULIG: En model til klinisk praksis, om unges kropsopfattelser og mere ’krops-venlige’ diabetesambulatorier.

Forestil dig at være ung, med en (svært kontrollerbar) sygdom, som ikke kan ses, men som alligevel har betydning for, hvordan din krop opleves og udvikler sig. At skulle bære en elektronisk blodsukkermåler, som følger ’med’ i alle dine aktiviteter for at måle dit blodsukker, samt en løs insulinpumpe fæstnet til kroppen med slange og plastre. Det er hverdagen for unge med type 1-diabetes, og det kan være en svær opgave at håndtere. Det skal dog mestres, fordi den nøje afstemte insulinbehandling er livsvigtig for den enkelte unge med diabetes.

Dette projekt sætter fokus på kroppens rolle og betydning for unges liv med diabetes. På samfundsplan er en stigende mistrivsel hos unge blandt andet koblet til et øget negativt kropsfokus. Fremtidens sundhedsydelser bør støtte unge med diabetes til en positiv kropsopfattelse, hvilket omfatter mere end blot en krop i fysiologisk balance.

Projektet samarbejder med unge om en rammemodel til klinisk praksis, som kan udvikle ’krops-venlige’ diabetesambulatorier. Viden fra projektet kan anvendes nationalt og give unges perspektiver på kroppens (u)muligheder ift. til diabetes opmærksomhed og gyldighed, således at sundhedsvæsenets støtte kan forbedres.

Projektet bliver ledet af Malene Beck, Forskningsleder & lektor, Børne og Ungeafdelingen, Sjællands Universitetshospital, Region Sjælland / Det Sundhedsfaglige Fakultet, Institut for Regional Sundhedhedsforskning, SDU. Det bliver støttet med 650.000 kr.

Læs mere om projektet

Type 2-diabetes med fodkomplikationer og tilknytningen til arbejdsmarkedet – et landsdækkende studie

Vi ved fra forskningen, at personer med diabetes har væsentlig kortere forventet tid på arbejdsmarkedet, samt væsentligt højere sygefravær og oftere modtager førtidspension sammenlignet med personer uden diabetes.

Forskning på området har endnu ikke undersøgt disse arbejdsmarkedsresultater for mennesker med type-2 diabetes og fodkomplikationer som diabetes-relaterede fodsår eller Charcots fod - begge komplekse og dyre senkomplikationer til diabetes.

Dette projekt vil undersøge, om diabetes-relaterede fodkomplikationer er særligt kendetegnende ved tab af tilknytning til arbejdsmarkedet blandt mennesker med type 2-diabetes. Projektet vil ligeledes undersøge, om det er muligt at identificere nogle særlige risikofaktorer for tab af arbejdsmarkedstilknytning, som sundhedsvæsenet har mulighed for at arbejde forebyggende med.

Projektet bliver ledet af Ph.d. Carrinna Aviaja Hansen fra Ortopædkirurgisk Afdeling på Sjællands Universitetshospital, Køge. Det bliver støttet med 150.000 kr.

Læs mere om projektet

Psykisk stress og social status - kliniske markører for udvikling af diabetes, behandling og prognose

I takt med at befolkningen bliver ældre, lever flere mennesker med kronisk sygdom. Det betyder et stigende ressourcekrav til sundhedsvæsenet. Vi ved, at patienter med lavere social status, fx kort uddannelsesbaggrund, lever væsentligt kortere, med flere komplikationer til deres kroniske sygdom og har svært ved at bruge sundhedsvæsenet. Desuden ved vi, at patienter med psykisk stress, herunder depression, lever med flere komplikationer til kroniske sygdomme og kan have sværere ved at følge behandlingen.

For at bruge sundhedsvæsenets begrænsede ressourcer rationelt og til gavn for den enkelte patient, skal behandlingen individualiseres med støtte til de patienter, som har mest brug for det, og med behandlingstiltag som disse kan have gavn af.

Det kliniske personale mangler redskaber til at finde de patienter, som har brug for en særlig indsats. Data om social status og psykisk stress er typisk ikke tilgængelig i den kliniske virkelighed i praksis eller i ambulatoriet. Projektet vil undersøge, om information fra patienten vedrørende social status og psykisk stress er vigtige markører for forebyggelsestiltag og lede til en mere individualiseret og effektiv behandling af diabetes og anden kronisk sygdom.

Projektet bliver ledet af Adjunkt, Ph.d, Praktiserende læge Andreas Heltberg, Center for almen medicin, Københavns Universitet, Lægerne Algade 17 4000 Roskilde. Det bliver støttet med 650.000 kr.

Læs mere om projektet

Børn og unge med overvægt: Risiko for prædiabetes og diabetes i tidlig voksenalder

Overvægt hos børn og unge er en af de største sundhedsudfordringer i verden. De er i risiko for at udvikle en lang række komplikationer, herunder forstadier til diabetes og type 2-diabetes, samt hjerte-karmæssige komplikationer, allerede i en tidlig alder. Forstadier til diabetes er tilstede hos 21-40% af børn og unge med svær overvægt, og dette tal forventes at stige. Desuden har børn og unge med overvægt ved start af puberteten, ofte fortsat påvirkning af sukkerstofskiftet efter endt pubertet.

Dette projekt har til formål at undersøge langtidseffekterne af helhedsorienteret, individualiseret, systematisk og familiebaseret behandling af overvægt hos 500 unge voksne, som har modtaget behandling for overvægt i barndommen. Vi ønsker at evaluere, om udviklingen af type 2-diabetes kan forsinkes eller forhindres af behandlingen.

Med denne viden tilgængelig kan vi bane vejen for forbedret personlig behandling, målrettet personer med overvægt og øget risiko for forstadier til diabetes, hvilket i sidste ende kan reducere risiko for sygdomsudvikling til type 2-diabetes, samt reducere risikoen for yderligere helbredskomplikationer.

Projektet bliver ledet af Læge, PhD Jens-Christian Holm og bliver støttet med 792.214 kr.

Læs mere om projektet

Diabetisk nyresygdom: Fra nationale registerdata til moderne vævanalyser

En præcis diagnose for diabetisk nyresygdom kræver en vævsprøve (biopsi) fra nyren. I praksis gennemføres nyrebiopsi dog sjældent hos personer med diabetes.

For at opnå viden og forbedre den individuelle behandling, søger projektet at undersøge betydningen af fund i nyrevævet hos personer med diabetes og nyresygdom i forhold til sygdommens forløb og udvikling af følgesygdomme.

Ved at kombinere registerdata har projektgruppen identificeret 2586 personer med diabetes og en tidligere nyrebiopsi. På disse personer foreligger der informationer om leveforhold, vævsprøver, laboratorieundersøgelser, samt sygdomshistorie og forløb, som rækker helt tilbage til 1970’erne.

Projektgruppen undersøger endvidere gemt nyrevæv med moderne metoder, der analyserer mønstre i gen- og protein-udtryk. Kombinationen af datakilder og lang opfølgningsperiode gør, at projektet vil bidrage med unik, innovativ viden.

Projektet blev opstartet som et Ph.d-projekt. Bevillingen fra SDCS skal bidrage til, at projektet kan blive forlænget med en postdoc ansættelse. Projektet bliver ledet af MD Karina Haar Jensen, Medicinsk Afdeling, Klinisk Forskningsenhed, Sjællands Universitetshospital, Roskilde. Det bliver støttet med 500.000 kr.

Læs mere om projektet

SECRET: Effekten af målrettet uddannelse til håndtering af seksuel dysfunktion hos patienter med skizofreni og diabetes

Begrebet seksuel dysfunktion dækker over tilstande, der forhindrer mennesker i at have et tilfredsstillende sexliv. Det er en hyppig komplikation til psykisk sygdom og en kendt bivirkning til psykiatriske lægemidler. Samtidig diabetes øger risikoen yderligere. Selvom seksuel dysfunktion har en negativ effekt på livskvalitet og behandling, bliver det kun sjældent italesat i dialogen mellem patient og sundhedsprofessionel.

Studiet undersøger patienters, pårørendes og behandleres oplevelse af en undervisningsintervention om seksuel dysfunktion, gennem interviews, feltobservationer og scenarieværksted. Studiet undersøger også, hvordan kultur og omgivelser påvirker undervisningens effekt. Interventionen er målrettet patienter med skizofreni og diabetes, der behandles i distriktspsykiatrien, samt deres behandlere.

Formålet er at afdække, hvorvidt øget dialog om seksuel dysfunktion kan føre til bedre forståelse og samarbejde mellem patient og sundhedsperson og som følge heraf bedre medicin compliance, mindsket oplevelse af seksuel dysfunktion og øget livskvalitet for patienten.

Projektet bliver ledet af Professor, PhD Gesche Jürgens, Forskningsenhed for Klinisk Psykofarmakologi, Psykiatri Vest og Sjællands Universitetshospital. Det bliver støttet med 743.800 kr.

Læs mere om projektet

Undersøgelse af blodgennemstrømning i nyrerne med MR scanning: Et Kohortestudie af patienter med type 2-diabetes.

Nyresygdom ses hyppigt ved type 2-diabetes og er tæt forbundet med hjertesygdom. Mindre studier tyder på, at de, der rammes af nyresygdom, allerede i flere år før diagnosen stilles, har haft nedsættelse af nyrernes blodgennemstrømning. Projektgruppen har tidligere gennemført en undersøgelse af hjertets ændringer ved type 2-diabetes med magnetisk resonans billeddannelse (MR scanning) blandt 297 patienter fra Næstved-Slagelse-Ringsted Sygehuse.

Studiet er det største af sin art i verden. Når hjertet scannes, ses nyrerne også, og vi har nu formået præcist at måle, hvor stor blodgennemstrømningen er i nyrerne. De første målinger tyder på, at selvom patienterne endnu ikke havde egentlig nyresygdom, så havde de målbart nedsat blodgennemstrømning af nyrerne. For at vurdere betydningen af de tidlige forandringer over lang sigt, vil vi genscanne de 297, som allerede er scannet. Vores undersøgelse vil kortlægge, hvor vigtige de tidlige forandringer i nyrernes blodgennemstrømning er for regelret nyresygdom og undersøge sammenhængen med hjertesygdom i yderligere detaljer. Håbet er, at vi tidligere end i dag kan sætte ind med forebyggende behandling.

Projektet bliver ledet af Cand. med Niclas Sunde, Medicin 2 / Kardiologisk og Endokrinologisk afdeling, Slagelse Sygehus. Det bliver støttet med 550.000 kr.

Læs mere om projektet

Opstartsmidler uddelt til to projekter

Der er yderligere givet opstartsmidler til to projekter med fokus på:

1) Udvikling af et madserviceforløb til fremtidens borgere med type 2-diabetes

Projektet bliver ledet af Cand.scient. human ernæring, cand.odont., ph.d. Anja Weirsøe Dynesen og bliver støttet med 100.000 kr.

Læs mere om projektet

2) Udvikling af et forskningsprojekt, der kan identificere løsninger, der kan bidrage til, at fremtidens borgere med type 2-diabetes får systematisk og lige adgang til kommunal rehabilitering.

Projektet bliver ledet af Ph.d. Sara Fokdal Lehn, Steno Diabetes Center Sjælland og bliver støttet med 300.000 kr.

Læs mere om projektet

Kontakt

Hvis du vil vide mere om forskningsprojekterne eller forskningspuljen, kan du kontakte forskningschef Anne-Louise Bjerregaard, abjerr@regionsjaelland.dk.

Fakta

Forskningspuljen blev uddelt af et bedømmelsesudvalg bestående af 8 repræsentanter fra SDCS’ forskningsråd, der er bredt sundhedsfagligt repræsenteret. I bedømmelsesudvalget deltog også to patientrepræsentanter fra rådets patientfølgegruppe.

  • SDCS modtog 19 ansøgninger
  • Der blev ansøgt om i alt 14,7 mio. kroner til puljen, som var på 4,6 mio. kr.
  • 9 forskningsansøgninger har modtaget bevilling, heraf to som opstartsbevillinger.
  • Følg med her på hjemmesiden for mere information om SDCS’ forskningspuljer: https://stenosjaelland.dk/forskning/forskningsmidler/