Igangværende projekter
Her kan du læse om de projekter, Steno Diabetes Center Sjælland er involveret i lige nu, som er relevante for almen praksis.
Projekter med relevans for almen praksis
Gruppekonsultationer i almen praksis for mennesker med type 2 diabetes
- Udviklings- og forskningsprojekt
Projektet - kort
I mange år har en-til-en-konsultationer hos praktiserende læger været den dominerende konsultationsform. Men i disse år udvides kontaktformer mellem borger og egen læge betydeligt. Et af de spændende nye tiltag, som afprøves flere steder, og som måske peger mod fremti-dens almen praksis, er gruppekonsultationer.
I dette projekt vil vi undersøge gruppekonsultationer for patienter med type 2-diabetes. Som patient med type 2-diabetes ser man typisk sin egen læge flere gange om året for at få en status og eventuelt justeret sin behandling. Det kan være vanskeligt at få talt grundigt om alle de udfordringer og behov, som præger hverdagen med og behandlingen af diabetes.
International forskning viser, at gruppekonsultationer har potentiale i forhold til at involvere patienter, der lever med en kronisk sygdom, styrke patientens evne til tage styringen i dennes hverdag og bidrage til øget livskvalitet. Patienterne inspireres af hinanden og føler sig mindre alene med deres sygdom.
Det overordnede formål med dette projekt er at undersøge gruppekonsultationer som et sup-plement til en-til-en-konsultationer, og hvordan disse nye kliniske møder kan udfordre og ud-vikle vores etablerede forståelse af læge-patient forholdet og konsultationsprocessen.
Deltagere fra almen praksis
- Berit Lassen, Lægecenter Korsør
- Anette Studsgaard, Lægerne i Bysøstræde i Holbæk
- Andreas Heltberg, Lægerne Algade 17, Roskilde
Følgeforskning
- Torsten Risør, Forskningsenheden for Almen Praksis (Slagelse)
- Selma Møller, Ph.d.-studerende, Forskningsenheden for Almen Praksis (Slagelse)
Tidsplan
2023 – 2027
Kontaktperson
Vil du vide mere eller er interesseret i at blive en del af projektet, så kontakt Ann-Helen Henriksen annhh@regionsjaelland.dk.
Online Fusionsklinik – tværsektorielle og -faglige videokonferencer
-Udviklingsprojekt
Projektet - kort
Personer med psykisk sygdom har en markant forhøjet risiko for også at udvikle diabetes sammenlignet med den øvrige befolkning. Kombinationen af psykisk sygdom og diabetes medfører ikke blot øget dødelighed, men også hyppigere diabetesrelaterede komplikationer og ringere livskvalitet. En stor del af denne patientgruppe behandles i almen praksis, som skal håndtere komplekse sygdomsbilleder med både psykiske, somatiske og sociale aspekter.
Dette initiativ sigter mod at styrke behandlingen af patienter med både psykisk sygdom og diabetes ved at tilbyde praktiserende læger faglig støtte via tværfaglige videokonferencer. Ved konferencerne deltager en endokrinolog, psykiater, socialrådgiver og sygeplejerske. I nogle tilfælde kan andre specialister inddrages før eller i konferencen.
Der oprettes en online Fusionsklinik, som praktiserende læger kan henvende sig til. Du kan læse mere om, hvordan du kan henvise her [LINK].
Klinikken er forankret i Fusionsklinikken under Psykiatrien Vest.
Forud for konferencen gennemgår projektsygeplejerske og specialisterne den enkelte patientcase. Patienten deltager som udgangspunkt ikke i konferencen. Praksispersonale er velkommen til at deltage.
Sygeplejersken fra fusionsklinikken leder konferencen, og de enkelte specialer giver en specialespecifik vurdering efterfulgt af en fælles drøftelse. Efter konferencen er det den praktiserende læge, der beslutter hvilke ændringer, der skal effektueres.
Tidsplan
2025-2027
Målgruppe
Initiativet vil i pilotfasen være målrettet praktiserende læger i kommunerne: Slagelse, Ringsted, Sorø, Kalundborg, Holbæk, Odsherred.
Kontaktperson
Hvis du vil vide mere kan du kontakte:
sygeplejerske i Fusionsklinikken
Berit Bundgaard
berl@regionsjaelland.dk
eller
Programchef, SDCS
Janne Lorenzen
jalor@regionsjaelland.dk
Overlever kontinuitet i fremtidens almen praksis? Et forskningsstudie med fokus på patienter med type 2-diabetes og anden kronisk sygdom
- Ph.d.-projekt
Projektet - kort
I dette projekt undersøges, hvordan disse patienter med type 2-diabetes og anden kronisk sygdom oplever og opfatter kontinuitet i dansk almen praksis, og hvordan organisering og uddelegering af konsultationer i den enkelte klinik påvirker kontinuiteten fra patientperspektivet. Med udgangspunkt i kvalitative patientinterviews ønsker vi at identificere temaer på tværs af organisationsformer, der styrker kontinuiteten fra patientperspektivet.
Der er planlagt 3 studier:
- Scoping review: Hvordan opleves kontinuiteten i almen praksis, set fra patienter med kronisk sygdom perspektiv, når organisering ændres og konsultationer uddelegeres?
- Kvalitativt studie blandt patienter i almen praksis:
a) Hvordan oplever og opfatter patienter med diabetes og anden kronisk sygdom kontinuitet i dansk almen praksis?
b) Hvordan oplever patienter med diabetes og anden kronisk sygdom håndtering og organisering i den enkelte klinik, og påvirker det oplevelsen af kontinuitet?
Projektet er forankret i det almene medicinske forskningsmiljø i Region Sjælland, Forskningsenheden for Almen Medicin Slagelse/Køge og Uddannelse i Almen Medicin, Københavns Universitet.
Der rekrutteres 5-6 klinikker i Region Sjælland.
Tidsplan
01.09.2024-31.05.2028.
Kontaktperson
Hvis du er interesseret i at høre mere om projektet, kan du kontakte læge, ph.d.-studerende Signe Nørgaard på sinoe@sund.ku.dk
Forskningsmidler
Der er mulighed for at søge forskningsmidler hos Steno Diabetes Center Sjælland. Du kan læse mere her: Forskningsmidler - Steno Diabetes Center Sjælland.
Forslag til nye projekter
Hvis du selv har en idé til et projekt, er du altid velkommen til at kontakte os.
Janne Kunchel Lorenzen
Programchef for sammenhængende indsats
Telefon: 93 57 68 07
E-mail: jalor@regionsjaelland.dk
Opdateret mandag den 5. maj 2025