Unge med type 1-diabetes: At være i færd med at blive. Fremtidens gruppekonsultationer som støtte på vejen

Formål
Vi vil finde ud af, hvordan gruppekonsultationer i fremtidens ambulatorier kan gøres relevante og brugbare for unge med type 1-diabetes.
Vi undersøger:
- Hvad oplever de unge som hjælpsomt – og hvad gør det svært at deltage og føle sig tryg i en gruppe?
- Hvad skal der til for, at de føler sig hørt, har lyst til at deltage og oplever fortrolighed i samtalerne?
- Hvordan kan digitale værktøjer og samtaleredskaber gøre det lettere at deltage og dele erfaringer?
Metode
Vi bruger kvalitative metoder som observationer, interviews og gruppesamtaler for at forstå unges oplevelser i gruppekonsultationer – og udvikle metoder, der kan støtte dem i en kompleks sundhedsfaglig hverdag.
Samarbejdspartnere
Projektet udgår fra Børne- og Unge Diabetesambulatoriet, Nykøbing Falster og Roskilde, og sikre en solid forankring i Region Sjællands sundhedsvæsen og forskningsmiljø, med tæt tilknytning til Steno Diabetes Center Sjælland (SDCS).
Brugerinvolvering
Unge mellem 13 og 19 år med type 1-diabetes fra Region Sjælland spiller en central rolle i dette studie, hvor deres erfaringer og perspektiver bruges aktivt til at skabe praksisnær viden. Gennem samskabelse bidrager de til udviklingen af en model, der styrker deres sundhedskompetence og giver sundhedsvæsenet en dybere forståelse for livet med diabetes. Projektet bygger på unges egne fortællinger og inkluderer deltagere fra både den nordlige og sydlige del af regionen, rekrutteret gennem gruppekonsultationer i diabetesambulatoriet på Børne- og Ungeafdelingen, Sjællands Universitetshospital. Dette arbejde svarer til Sundhedsprofilens (2021) opfordring til øget fokus på unges sundhedskompetence i regionen.
Infoboks
Tidsplan
01.08.2025-31.07.2028
Projektet starter den 1. maj 2025 med ansættelsesprocessen og ansættelsen. Der vil derefter være tre måneders forberedelse af ph.d. protokol.
Forskningsansvarlig
Malene Beck
Forskningsleder og Lektor
Børne og Ungeafdelingen
Sjællands Universitetshospital, SUH
Fakultet for Folkesundhed, Institut for Regional Sundhed, SDU
Telefon XX XX XX XX
Støttet af
Steno Diabetes Center Sjælland
Opdateret fredag den 2. maj 2025