Gå til indhold

Sammen om kommunale sundhedstilbud til personer med type 2-diabetes

Sarah Fokdal Lehn arbejder som postdoc ved Forskningsenheden PROgrez og Steno Diabetes Center Sjælland.

Formål

Mange borgere med type 2-diabetes oplever, at de ikke får den nødvendige støtte til livet med diabetes. Dette selvom alle kommuner i Danmark siden 2008 har arbejdet med at skabe sundhedstilbud til borgere med type 2-diabetes. Oftest er det den praktiserende læge, der skal henvise til de kommunale sundhedstilbud, men alt for tit sker det ikke. Årsagerne til de manglende henvisninger kan være mangel på kommunikationen fra det kommunale sundhedscenter, praktiserende læge og/eller borgeren (at borgeren takker nej til tilbud).

At bestemte borgergrupper ikke oplever, at kommunale sundhedstilbud passer til dem, kan være med til at skabe social ulighed i adgangen til støtte. Men vi mangler reel viden om, hvad der spænder ben for henvisning, samt hvordan vi sikrer et særligt hensyn til borgere i svære
livssituationer i overgangen fra læge til kommune.

Projektet vil derfor undersøge, hvad der har betydning for henvisning af borgere med type 2-diabetes til kommunale sundhedstilbud, med fokus på: 

  1. Nye tal på henvisninger hentet fra kommuner og nationale registre
  2. Samarbejdet mellem sundhedscenter og praktiserende læge
  3.  Kommunikationen mellem borgere og læge
  4. Behov blandt personer i sårbare positioner

Metode

Projektet tager udgangspunkt i en involverende og samskabende tilgang. Projektet består af fire delstudier:

Delstudie 1: Henvisninger og betydningen af organisatoriske og individuelle forhold. Registerdata fra SDCS kombineres med data fra sundhedssystemerne i de fire deltagende kommuner.

Delstudie 2: Organisatoriske forhold i almen praksis og kommune. Interviews med praktiserende læger og praksissygeplejersker.

Delstudie 3: Review af sårbarhed og kommunikation i praksis.
Litteraturgennemgang om hvad der har betydning for kronisk syge borgere i sårbare positioner i kommunikationen med deres behandler.

Delstudie 4: Kommunikationen mellem læge og borger. I samarbejde med fire lægepraksis afdækkes alle deres borgere med type 2-diabetes, der er diagnosticeret inden for det seneste halve år.

Samarbejdspartnere

Projektet er funderet på et tæt samarbejde mellem praksis (almen praksis og kommune), udviklingsorganisation (SDCS) og forskningsmiljøer (FEAP-RS, Absalon, REHPA og SDCS).

De deltagende kommuner er: Faxe, Guldborgsund, Køge og Sorø.

Brugerinvolvering

I projektets referencegruppe indgår tre borgere med type 2-diabetes.Borgerrepræsentanter og den øvrige referencegruppe får løbende direkte indflydelse på projektets design, fortolkning og formidling.

Infoboks