PartnerAct studiet. Partnerstøttet fysisk aktivitet for gravide med gestationel diabetes mellitus

Formål
Graviditetsdiabetes kan medføre risiko for uønskede konsekvenser for familien på kort og lang sigt. Fysisk aktivitet spiller en vigtig rolle i behandling af graviditetsdiabetes, da det kan stabilisere blodsukkeret, udskyde behov for insulin, forbedre psykisk velbefindende og forebygge type 2 diabetes. Gravide med graviditetsdiabetes efterspørger støtte fra deres partner til at overkomme barrierer ved fysisk aktivitet. Partnerne vil gerne involveres, men føler sig overset af sundhedsvæsenet. PhD projektet vil i samarbejde med et brugerpanel undersøge eksisterende viden om partnerstøttet fysisk aktivitet, herunder faktorer, der hindrer og fremmer støtten i graviditeten gennem tidligere forskning og interviews, og dernæst udvikle og teste en model for partnerstøttet fysisk aktivitet til gavn for hele familien, der er berørt af graviditetsdiabetes
Samarbejdspartnere
Projektet er forankret i Forsknings- og implementeringsenheden PROgrez, Næstved-Ringsted-Slagelse sygehuse og Gynækologisk og Obstetrisk afdeling, Sjællands Universitetshospital. Projektet samarbejder med flere obstetriske afdelinger indenfor Region Sjælland, herunder Roskilde, Nykøbing Falster og Slagelse Sygehus’ obstetriske afdeling.
Metode
Projektet er baseret på MRC's ramme for udvikling og evaluering af komplekse interventioner. Det er opdelt i tre indbyrdes forbundne studier: Et scoping review, et interviewstudie og dernæst samskabelse og test af en model for partnerstøttet fysisk aktivitet i familier med graviditetsdiabetes.
Brugerinvolvering
Vi har etableret et brugerpanel, der består af tre gravide kvinder med graviditetsdiabetes samt to partnere. De indgår i projektplanlægningen af hver af de tre delstudier herunder samskabelsesprocessen omkring udvikling af en intervention sammen med projektgruppen, klinikere og samarbejdspartnere.
Infoboks
Tidsplan
PhD Projektet er opstartet 1. januar 2025 og afsluttes 31. december 2027
Forskningsansvarlig
Jannie Skovlund Rosenkrans
PhD studerende, Jordemoder, Cand.san. i Jordemodervidenskab
E-mail: jsrm@regionsjaelland.dk
Tlf: 51 40 02 04
Støttet af
Steno Diabetes Center Sjælland, Region Sjællands Sundhedsvidenskabelige forskningsfond og Danske Regioner
Opdateret fredag den 2. maj 2025