Gå til indhold

Overlever kontinuitet i fremtidens almen praksis? Et studie med fokus på patienter med type 2-diabetes og anden kronisk sygdom

Foto af Signe Nørgaard
Formål

Mange bliver set af en læge, de ikke har mødt før, når de kommer hos ”egen læge”. For patienter med kroniske sygdomme kan denne mangel på kontinuitet have stor betydning. Dette studie undersøger hvordan kontinuitet er beskrevet, opfattet og oplevet af patienter med type 2-diabetes og anden kronisk sygdom i almen praksis. Desuden undersøges det, hvordan organisering og uddelegering af konsultationer fx til sygeplejersker påvirker kontinuiteten set fra patientens perspektiv. Med udgangspunkt i kvalitative patientinterviews ønsker vi at identificere organisatoriske elementer på tværs af organiseringsformer, der styrker kontinuiteten set fra patientperspektivet. Resultaterne skal bidrage til, at almen praksis organiseres, så patienter med størst behov hjælpes bedst muligt i fremtidens sundhedsvæsen.

Samarbejdspartnere

Patienter med type 2-diabetes og anden kronisk sygdom som informanter og deltagere i patient-følgegruppe. Praktiserende læger samt praksispersonale. Steno Diabetescenter Sjælland, KAP-S – Kvalitet i Almen Praksis – Sjælland og forskningsgruppen ProgreZ. Forskningsenheden for Almen Praksis Slagelse/Køge/København samt Center for Almen Medicin, Københavns Universitet. 

Metode

Studiet er kvalitativt og foregår i klinikker med forskellig organisering. Der inkluderes patienter med type 2-diabetes og stor variation i konsultationsmønster, køn, alder og socioøkonomisk position. Fokus er på oplevet kontinuitet og organisering i praksis. Data analyseres med tematisk analyse.

Brugerinvolvering

I projektet er en patient-følgegruppe, for at sikre at retningen er i tråd med patienternes behov og at patientperspektivet er i fokus. Deltagere er patienter med type 2-diabetes. Gruppens rolle veksler fra konsulterende i forhold til vidensdeling til mere rådgivende sparringspartner ved analyse og diskussion.

Infoboks