Gå til indhold

Org. sundhedskompetence i ambulatoriet: Patientinvolvering, dialog og handling

Iben Charlotte Aamann er forsker ved Region Sjælland og RUC i afdelingen for Videns- og forskningscenter for multisygdom og kronisk sygdom (NSR) og Tværfaglige sundhedsstudier (RUC).

Formål

Fremtidens diabetesbehandling skal i højere grad tage udgangspunkt i den enkelte patients behov og situation, hvor mødet mellem sundhedsvæsen og patient sker på patientens præmisser og ikke er afhængig af vedkommendes sundhedskompetence.

Dette forskningsprojekt har til formål at bidrage til udviklingen af fremtidens differentierede diabetesbehandling. Det udspringer af et eksisterende udviklingsprojekt, under Steno Sjælland, som handler om organisatoriske sundhedskompetencer og foregår i et ambulatorium, hvor der behandles diabetiske fodsår.

Organisatorisk sundhedskompetence er et lovende koncept for øget lighed, fordi blikket drejes væk fra patienternes “manglende evner” til at begå sig. I stedet er fokus på, hvordan sundhedsvæsenets ofte indviklede organisering og kommunikation kan gøres mere tilgængelig. Forskningsprojektets mål er at involvere patienternes erfaringer og perspektiver i arbejdet på en systematisk og omfattende måde.

Metode

Forskningsprojektets 3 pakker fokuserer på forskellige dimensioner af udviklingsprojektet:

  1. Samtalen: Hvordan oplever patienterne at blive spurgt ind til sundhedskompetencer og behov?
  2. Støtten: Hvilke behov har patienter med forskellig sundhedskompetence og hvilke handlemuligheder har de professionelle for at imødekomme disse?
  3. Metoden. Hvilke tilgange og etiske overvejelser er centrale for at involvere mennesker i sårbare positioner?

Samarbejdspartnere

De primære samarbejdspartnere er patienter, pårørende, personale og ledelse i Sårcentret på Slagelse Sygehus, samt strategisk konsulent Liv Stubbe Østergaard, som leder udviklingsprojektet hos Steno Sjælland.

Brugerinvolvering

Forskningsprojektet er designet som en kollaborativ, dialogisk proces, hvor patienter, pårørende, professionelle og andre aktører inviteres til at være medforskere i projektet.

 

 

Infoboks