Gå til indhold

HISTORI Experience - projektdeltageres oplevelser med Semaglutid og placebo

Belinda S. Rasmussen arbejder som forskningsassistent ved Psykiatrisk Forskningsenhed i Slagelse, Region Sjælland.

Formål

Der mangler viden om sammenhængen imellem overvægt, psykosesymptomer og hvorvidt patienterne tager den ordinerede medicin. Antipsykotisk medicin kan på kort tid medføre betydelig vægtøgning, hvilket kan give nedsat livskvalitet og føre til afbrydelse af den medicinske behandling.

HISTORI Experience vil undersøge projektdeltagernes oplevelser og tanker i forhold til deres mindset, vægt og motion, spisning, psykiske symptomer og intervention med personalet. Både under projektet og i den efterfølgende tid.

Metode

Projektet er en kvalitativ undersøgelse af et kvantitativt projekt - HISTORI, som er et blindet lodtrækningsforsøg, hvor mennesker med skizofreni og prædiabetes enten har fået Semaglutid eller placebo. En sideeffekt af den dosis Semaglutid, der er givet i projektet, vil ofte være et vægttab.

Projektet vil bestå af ca. 20 interviews med HISTORI deltagere. Et brugerpanel vil sammen med en forskningsassistent udvikle en interviewguide og medvirke til analyse af interviews.

Arbejdet bistås af en forskergruppe med stærke kvalitative kompetencer.
Brugerperspektivet bidrager med ny viden på området og sammen med resultatet fra HISTORI vil det kunne anvendes til at lave nye retningslinjer for behandling.

Samarbejdspartnere

Moderstudiet, HISTORI - Home-based Intervention with Semaglutide Treatment of Neuroleptica Related Prediabetes, gennemføres i Region Sjælland og Region Syddanmark, og går på tværs af psykiatri (distriktspsykiatri) og somatik (Næstved, Slagelse og Ringsted
sygehuse), samt i deltagernes hjem.

Brugerinvolvering

Borger - og patient - niveau: Rekruttering til brugerpanel foregik blandt målgruppe patienter som af forskellige årsager ikke kunne inkluderes i HISTORI projektet. 12 mulige brugerpanelsdeltager blev spurgt om de ønskede at være med i brugerpanelet. 2 af dem takkede ja til at deltage i brugerpanelet. Brugerpanelsdeltagerne defineres som medforskere og de har været med til at udarbejde en samarbejdsaftale for brugerpanelet. De har foreløbigt også været med til at udvikle interviewguiden og har også haft indflydelse på det overordnede forskningsspørgsmål. Evaluering af processen med de nævnte ting viste at brugerpanelet oplever en meget høj grad af inddragelse.

Infoboks