Gå til indhold

Borgere med type 2-diabetes i ældreplejen – udvikling af diabetesomsorgen

Tania Erika Aniol er lektor ved Professionshøjskolen Absalon. Hun arbejder ved afdelingen Hverdagsliv og Sundhed, Center for Sundhed og Rehabilitering.

Formål

Hvordan ser hverdagen ud, når man lever med type 2-diabetes og samtidig har brug for hjælp til at klare hverdagen i eget hjem? Det er spørgsmålet, som projektet vil søge svar på for bedre at forstå hvem borgere med type 2-diabetes er, og hvad de har brug for ift. at leve med og håndtere deres type 2-diabetes i hverdagen.

Formålet med projektet er at undersøge målgruppen af borgere med type 2-diabetes, der modtager ældrepleje, med hensyn til sociodemografi, kontakt til sundhedsvæsenet og komorbiditet samt deres hverdagsliv med fokus på mad og måltider, bevægelse og aktivitet samt behov for støtte til diabetesvenlig livsstil og egenomsorg.

Dette danner grundlag for at formulere et antal personaer, som repræsenterer forskellige hverdagsliv samt egenskaber og karakteristika hos borgere med type 2-diabetes. Personaerne kan fremtidigt anvendes til at identificere og idegenerere på tiltag i ældreplejen, med det langsigtede mål at udvikle diabetesomsorgen, herunder hvordan borgere med type 2-diabetes, som modtager ældrepleje, kan støttes i at have en diabetesvenlig livsstil og egenomsorg.

Metode

Projektet består af tre delstudier, som bidrager med henholdsvis kvantitative og kvalitative data om målgruppen af borgere med type 2-diabetes, der er tilknyttet ældrepleje og konkretiserer målgruppens egenskaber og karakteristika i form af et antal personaer.

  • Delstudie 1: Karakteristik af borgere med type 2-diabetes tilknyttet ældrepleje i Region Sjælland (kvantitativ undersøgelse)
  • Delstudie 2:Undersøgelse af hverdagslivet hos borgere med type 2-diabetes tilknyttet ældrepleje med fokus på mad og måltider, aktivitet og bevægelse (kvalitativ undersøgelse)
  • Delstudie 3: Udvikling af personaer

Samarbejdspartnere

  • Sorø Kommune
  • Roskilde Kommune

Projektet samarbejder desuden med en følgegruppe. Følgegruppen er sammensat af repræsentanter for målgruppen og deres pårørende samt en række interessenter og faglige eksperter. Følgegruppen involveres i starten og slutningen af projektperioden med henblik på sparring omkring projektets indhold, resultater samt formidling og anvendelse af disse.

Følgegruppen vil specifikt blive involveret i forbindelse med validering af de udviklede personaer og kan i øvrigt inddrages ad hoc igennem hele projektperioden.

Brugerinvolvering

Repræsentanter fra målgruppen, borgere med type 2-diabetes, og deres pårørende vil indgå i projektets følgegruppe med henblik på at give input til projektets indhold og resultater samt formidling og anvendelse af disse.

Borgere med tilknytning til hjemmeplejen i de deltagende kommuner kontaktes med henblik på deltagelse i interview.

Infoboks