Gå til indhold

Autonom neuropati i Steno 1-studiet: NeurOne studiet

Trine Nielsen arbejder som Afdelingslæge ved Sjælland Universitetshospital i Køge på medicinsk afdeling.

Formål

Nervebetændelse er en hyppig og ofte invaliderende komplikation til diabetes. Autonom nervebetændelse er en tilstand, som påvirker den del af nervesystemet, som vi ikke selv har kontrol over. Autonom nervebetændelse er en ofte overset komplikation til diabetes som kan udtrykke sig som svimmelhed, manglende evne til at mærke lave blodsukre, diarré, forstoppelse eller rejsningsbesvær. Påvirkning af hjertets nerver kendes som kardiel autonom nervebetændelse, er en kendt risikofaktor for hjertekarsygdom.

Der findes ingen behandling for kardiel autonom neuropati, men forskning tyder på at intensiv medicinsk behandling, kan forebygge eller nedsætte udviklingen af denne.

I dette studie inkluderes patienter med type 1-diabetes, som deltager i Steno 1-studiet, hvor netop intensiv behandling af hjertekar- og nyresygdom iværksættes. 

Studiet er det første af sin slags, og vil for første gang give os svar på om autonom nervebetændelse kan forebygges eller behandles med netop intensiv behandling mod hjertekar- og nyresygdom hos patienter ved type 1-diabetes.

Metode

Deltagerne vil blive undersøgt med vagusmåling, som er en skånsom og bivirkningsfri måde at undersøge kardiel nervebetændelse. Der laves tre målinger over fem år, som studiet varer.

Samarbejdspartnere

Projektet foregår i et samarbejde mellem SDCS, SDCC og SDCA.

Brugerinvolvering

I forbindelse med pilotstudie på Sjællands Universitetshospital og SDCS om autonom neuropati i 2023, blev forsøgsdeltagere interviewet om deres deltagelse i projektet.

I dette studie ønsker vi at arbejde videre med interview af deltagere i NeurOne. Denne viden kan bruges til at forstå, hvordan screening og undersøgelse af autonom neuropati påvirker diabetes, og hvordan man forstår og bearbejder sin diabetes.

Infoboks