Gå til indhold

- Hands on-viden, jeg kan bruge i min hverdag hos borgere med diabetes

Sygeplejeteamet i Lolland Kommune har været på diabeteskursus særligt tilpasset deres arbejdsdag med hjemmebesøg hos borgere. Kurset tilbydes og tilpasses til sygeplejeteams i hele Region Sjælland
 Diabetessygeplejerske i Lolland Kommune Sandie Støving Selimko
Sygeplejerske Sandie Støving Selimko har fået viden om nye tilskudsregler og diabetesmedicin på diabeteskursus tilpasset hende og kollegaerne.

- For nogle borgere er jeg deres tætteste kontakt. Derfor er det rigtig vigtigt, at jeg kender symptomer og bivirkninger ved diabetesmedicin og for lavt blodsukker, for jeg har mulighed for både at observere og spørge, når jeg kommer ud på besøg, siger sygeplejerske Janne Follemand Nielsen fra sygeplejeteamet i Lolland Kommune. 

Sammen med omkring 50 kolleger har hun deltaget på skræddersyet diabeteskursus. Kurset tilbydes af Steno Diabetes Center Sjælland til sygeplejersker i kommuner, plejecentre og bosteder. Kurset er sat sammen på ny gang for gang alt efter, hvad deltagerne har brug for af viden om diabetes.

 

Ny viden brugt til at tilpasse behandling

Janne Follemand Nielsen og kollegaerne havde især efterspurgt viden om ny diabetesmedicin, tilskudsregler og hvad der sker i kroppen, når blodsukkeret er for lavt. Sygeplejeteamet fra Lolland tager på besøg hos borgere i eget hjem, nogle gange også på plejecentre.

- Jeg har fået ny viden om, hvordan insulin og anden diabetesmedicin virker, og hvornår der er behov for at måle blodsukker. Jeg havde en borger, der var blevet udskrevet fra sygehuset med et notat om, at hun skulle have målt blodsukker to gange dagligt. Det kunne jeg efter kurset spørge kritisk ind til på baggrund af min nye viden. Det blev ændret, da det viste sig ikke at være nødvendigt, siger Janne Follemand Nielsen.

Selvom sygeplejerske Sandie Støving Selimko for nyligt har taget efteruddannelse i diabetes, fik hun også noget brugbart med hjem fra kurset.   

- Der er lige kommet nye tilskudsregler, det betyder, at nogle af mine borgere får noget andet medicin, end det de plejer at få. Det er vigtigt for mig at vide, hvad de får, og hvordan det virker, så jeg kan hjælpe dem bedst muligt, siger Sandie Støving Selimko diabetessygeplejerske i Lolland Kommune.

 

Undervisning med oplæg og quiz

Sandie Støving Selimko havde på forhånd givet underviserne cases fra hendes og kollegaernes virkelighed i kommunen, som undervisningen blandt andet tog udgangspunkt i.

- Underviserne på kurset arbejder selv med diabetes til daglig. Det gjorde det meget brugbart, det var hands on-viden, jeg kan bruge i min hverdag hos borgere med diabetes, siger Sandie Støving Selimko og fortsætter:

- Undervisningen var sammensat af en blanding af oplæg, quizzer og cases. Det gav en god afveksling, og gjorde det nemmere at forholde sig til det mere tunge fakta.

Information ikon

Fakta om skræddersyet tilbud

  • Målrettet sygeplejersker i kommune, plejecentre og bosteder i Region Sjælland
  • Tilpasses i indhold og længde efter ønske fra deltagerne
  • Typisk indhold for kurset kan være: nyeste viden om diabetesmedicin, blodsukkermåling, injektionsteknik og senkomplikationer.
  • Kurset udbydes af Steno Diabetes Center Sjælland

Du kan læse mere om kurset og mulighederne for at deltage i kursuskataloget