Kan tandlægebesøg forebygge graviditetsdiabetes?
MERE END 90 DAGE GAMMEL
torsdag den 30. november 2023
Besøg hos tandlægen kan i hvert fald sandsynligvis være med til at mindske risikoen - og endda mere end det: Et forskningsprojekt i Region Sjælland fokuserer på de gavnlige virkninger af at behandle parodontitis (tidligere kaldet paradentose) hos gravide. Hypotesen er, at det kan forebygge en lang række komplikationer hos både mor og barn.
Steno Diabetes Center Sjælland og Parker Instituttet på Frederiksberg Hospital undersøger lige nu forekomsten af parodontitis hos gravide i Region Sjælland. Det er nemlig sådan, at risikoen for at udvikle parodontitis stiger under graviditet - og dermed øges også risikoen for en række graviditets- og fødselskomplikationer som fx for tidlig fødsel, lav fødselsvægt, svangerskabsforgiftning og graviditetsdiabetes.
- Vi ved, at risikoen for parodontitis stiger under graviditet - men vi ved reelt ikke, hvor mange gravide, som lider af parodontitis. Det undersøger vi i dette projekt, samtidig med at vi tilbyder de kvinder, som har tilstanden, behandling. Vi har en formodning om, at det vil nedsætte risikoen for at udvikle svangerskabsforgiftning og graviditetsdiabetes og derfor også en bedre tilstand hos børnene, når de bliver født, forklarer postdoc og daglig leder af projektet, Karoline Winckler fra Enhed for Epidemiologisk Kostforskning på Parker Instituttet.
Et problem med social slagside
Som led i projektet bliver alle gravide, som skal føde på enten Holbæk Sygehus eller Nykøbing F. Sygehus, inviteret til at deltage i undersøgelsen. De kvinder, som takker ja til at være med, bliver herefter undersøgt for parodontitis hos tandlægen, og finder man tilstanden hos dem, bliver de som led i projektet tilbudt behandling, enten under graviditeten eller lige efter fødslen.
- Region Sjælland er den region i Danmark, hvor der er flest borgere, som ikke går jævnligt til tandlægen, og det er også den region, hvor der er flest personer, som lider af parodontitis. Vi har netop publiceret en artikel, hvor vi undersøger dette og kan konkludere, at det hænger sammen med borgernes privatøkonomi og en generel manglende prioritering af tandsundhed, forklarer Karoline Winckler.
Projektet udføres af forskere på Parker Instituttet, og er støttet økonomisk af blandt andre Steno Diabetes Center Sjælland. Og det hænger netop sammen med, at udfordringerne med at passe sine tænder er større i nogle befolkningsgrupper end andre:
- Der er ingen tvivl om, at der er en social slagside på det her område. Det er borgere i udsatte positioner, som har de største udfordringer med parodontitis og andre problemer med tænderne. Og fordi Steno Diabetes Center Sjælland har et særligt fokus på udsatte borgere, er det helt oplagt for os at gå ind i projektet, siger Peter Bindslev Iversen, som er programchef for sårbare og forebyggelse i Steno Diabetes Center Sjælland.
Knyttet til hjertekarsygdomme og tidlig død
De gravide, der deltager i projektet, tilbydes gratis behandling af deres parodontitis med op til fem tandlægebesøg. Og forskerne har en forventning om, at det ikke bare vil gavne den gravides tandsundhed, men også at behandlingen vil mindske betændelsestilstanden generelt i kroppen. Og det kan vise sig meget væsentligt:
- I de her år forskes der intenst i inflammation eller betændelsestilstande generelt, fordi rigtig meget tyder på, at mange sygdomme er knyttet til inflammation på den ene eller anden facon. Det kan potentielt være meget alvorligt, hvis man går rundt med en inflammationstilstand i kroppen. Der er fx studier, som viser, at dårlig mundhygiejne og betændelsestilstande i munden kan være med til at øge risikoen for at udvikle hjertekarsygdomme og ligeledes øge risikoen for tidlig død. Ikke mindst derfor er det meget interessant at blive klogere på dels forekomsten af parodontitis hos de gravide, og dels effekten af at behandle det under og efter graviditeten, siger Karoline Winckler.
Undersøgelsen har netop afsluttet rekrutteringen af de gravide, som tilbydes behandling under deres graviditet, hvilket er en væsentlig milepæl. Nu begynder rekrutteringen til projektets anden arm - de gravide, der tilbydes behandling umiddelbart efter graviditeten.